Menü Bezárás

Ensemble Spatium

Kortárs régizene

Az Ensemble Spatium 2021-ben jött létre a “Jaume I, música de fets i llegendes című zenei szvit előadására, mely Robert Santamaría 20 évnyi munkájának eredménye. Öt sokoldalú zenész és egy táncos viszi színpadra ezt a komplex műsort, melyet kortárs népzene, régizene, klasszikus és világzenei elemek, keleti és nyugati hangszerek sokfélesége; valamint történelmi és verses szövegek tesznek igazi beavató utazássá Katalónia egyik történelmi kulcsfigurájának izgalmas korába.

Az emberiség nagy történelmi alakjainak többsége valóság és legenda keverékéből tevődik össze – és néha lehetetlen elválasztani az egyiket a másiktól. Ez alól I. Jaime, a hódító uralkodó sem kivétel, akinek az életéről szóló krónikák egyaránt tele vannak történelmi eseményekkel és kitalált történetekkel. Ez a kettősség hívta életre ezt a művet, amely mind a történelem és/vagy a legenda vonatkozásában, mind zenei stílusban és produkcióban egy személyes vízió az uralkodó életéről.

A zenekar tagjai egy olyan zenei kollektívából érkeznek, amely több mint 30 éve járja felfedezőútját a különböző zenei stílusok között, a new age-től, az elektronikus zenétől, a „90-es évek új zenéjétől”, a világzenén, a progresszív rockon, a mediterrán népzenén át a saját szerzeményű kortárs régizenéig.

Robert Santamaría – billentyűs hangszerek, török kanun, török saz
Marta Segura – ének, versek, ütőhangszerek
Pau Zañartu – dobok, akusztikus és elektronikus ütőhangszerek
Joan Miró – akusztikus gitár, török oud, vokál
Anna Valls – hegedű, hangok
Núria Martínez – tánc